Quinua


Chenopodium quinoa Willd.
ŻYWNOŚĆ KTÓRA LECZY. Quinua maleńkie ziarenka, które podbijają kuchnie świata jako niezwykle cenna żywność     Quinua - " ziarnko And" było uznawane przez Inków za święte. Żywność  XXI wieku. Bogata w białka i niezwykle bogate składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Doskonała również jako dieta bezglutenowa.  
Początki uprawy tej rośliny datują się na 3000 lat p.n.e. Odżywiający się nią Inkowie cechowali się niezwykłą wytrzymałością psychiczną i fizyczną, a quinuę czcili jako świętą, nazywając ją „Matką zbóż“, choć znana jest również jako “Ryż Inków“ lub „Ziarenko Andów“.

   QUINUA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ


Ziarenka gotuje się jak ryż. Zawierają ogromne bogactwo składników niezbędnych do sprawnego funkcjonowania organizmu. Oprócz witamin A, C, B1, B2, B6, B9 i E, mikroelementów takich jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź i cynk quinua zawiera podstawowe aminokwasy jak: leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenylanina, treonina, tryptofan, valina i histydyna. Roślina ta może zastąpić mięso.
Zawarte w niej  fitoestrogeny  pomagają we wchłanianiu się wapnia, zapobiegając osteoporozie, rakowi piersi, chorobom krążenia oraz objawom menopauzy.
Według peruwiańskiej tradycji quinua rozgrzewa i wzmacnia całe ciało, a zawarte w niej związki mają właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, gojące rany, wzmacniające organizm, kości i stawy. 
Bogactwo wspomnianych składników, zwłaszcza aminokwasów, czyni z niej żywność niezwykle cenną dla naszego organizmu. Tym cenniejszą, że nie wywołującą żadnych uczuleń, zatem zalecaną dla alergików i osób będących na diecie bezglutenowej.
Szczególnie pomocna w stanach wyczerpania, obciążenia psychicznego i fizycznego , niedożywienia, złamania, osteoporozy, stanach po operacji, przy chronicznych chorobach, rekonwalescencji, menopauzie, w diecie bezglutenowej, dla ogólnego wzmocnienia i dożywienia organizmu, a także w sporcie .
 Jak ją spożywać?
 1 porcję ziaren  sparzyć  wrzącą wodą, następnie dobrze wypłukać,  zalać 2 porcjami wody i gotować 15- 20 minut jak ryż.  Spożywać do sosów, na słodko, jako dodatek do sałatek czy do zup.
 Quinua można spożywać bez ograniczeń. Nadaje się też doskonale dla osób na diecie. Jest składnikiem menu kosmonautów, którzy zabierają ją w kosmos jako pokarm wysoce energetyczny. W niektórych restauracjach Europy i USA podaje się ją jako ekskluzywną potrawę.   

   QUINUA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ




Używa się przy problemach z:
Energia  /  Cholesterol  /  Klimakterium  /  Mózg wsparcie pracy  /  Nerwowy system  /  Osteoporoza  /  rewitalizujące  /  wzmocnienie organizmu
Z powrotem